Żurek Wielkanocny
Składniki:
– 1/2 kg kości wędzonych
– 1 średnia marchew
– 1/2 średniego selera
– ok. 2,5 l wody
– 3 szt. liści laurowych
– 5-6 ziarenek ziela angielskiego
– 350 ml gotowego zakwasu na żurek
– 300 ml śmietany kwaśnej
– sól, pieprz do smaku
– 3 ząbki czosnku
– 1/2 kg białej kiełbasy surowej
– jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
1.Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość solimy i gotujemy do momentu, gdy mięso przy kości będzie miękkie.
2.Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.
3.Białą kiełbasę podsmażamy na patelni na złoty kolor, po czym przykrywamy pokrywką i podduszamy. Dodajemy do zupy.
4.Pod koniec gotowania zupy dodajemy wyciśnięty czosnek.
5.Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.