Skontaktuj się z nami!

Reklama

To jest miejsce na Twoją reklamę

Kontakt

Tygodnik Regionalny 7 dni

Al. Wolności 22 lok. 12
42-217 Częstochowa

Redakcja

tel. 34 374 05 02
redakcja@7dni.com.pl
redakcja7dni@interia.pl

Biuro reklamy

tel. 34 374 05 02
kom. 512 044 894
marketing7dni@gmail.com
redakcja7dni@interia.pl

Edit Template

Żyj w zgodzie ze środowiskiem. Wyrzucasz żywność? To nieekologiczne i nieetyczne

Z raportu Polskiej Federacji Banków Żywności wynika, iż 35% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność. To daje nam niechlubne 5. miejsce wśród krajów europejskich, które marnują najwięcej jedzenia. Jednym z najczęstszych powodów tego stanu rzeczy, poza przegapieniem terminu ważności, jest niewłaściwe jej przechowywanie. Jak zatem ograniczyć marnowanie jedzenia?

W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, w tym 2 miliony ton pochodzi tylko z gospodarstw domowych. Wyrzucanie produktów spożywczych to wielowymiarowy problem, nie tylko społeczny. Niesie za sobą również konsekwencje ekonomiczne i ekologiczne. To co wyrzucamy wpływa na marnowanie energii elektrycznej i wody. Wytworzenie bochenka chleba czy kartonu mleka, to zarówno, produkcja i przetworzenie, jak i transport, i przechowywanie, co wiąże się z wykorzystaniem konkretnych ilości kilowatogodzin czy litrów wody. Według badań jedna wyrzucona kanapka z serem to 100 litrów zmarnowanej wody, a każdy kilogram wyrzuconej wołowiny kosztuje nas nawet 6 000 litrów wody.

Wyrzucanie jedzenia w domach to niewątpliwie marnotrawstwo nie tylko zasobów natury, ale i pracy ludzkich rąk oraz wymierne straty materialne. Gdy dodamy do tego fakt, że codziennie miliony ludzi na świecie każdego dnia cierpią głód, marnowanie jedzenia jest również wysoce nieetyczne. Tymczasem wystarczy zmiana kilku prostych nawyków w kwestii przygotowywania oraz przechowywania żywności, by znacząco ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia.

By zachować na dłużej świeżość produktów spożywczych, należy je odpowiednio przechowywać. Zanim włożymy coś na półkę lodówki, warto sprawdzić, jakie miejsce w będzie odpowiednie oraz jakie warunki są optymalne dla konkretnego produktu. Od tego, jak przechowywane jest jedzenie zależy nie tylko wygląd czy smak potraw, ale też nasze zdrowie. Odpowiednie warunki przechowywania oraz wiedza o produkcie i jego wymaganiach pozwolą nam wyeliminować nadmiar wyrzucanego jedzenia. Kilka prostych przyzwyczajeń wprowadzonych w każdym domu, z pewnością przyniesie efekt, który odczujemy również we własnym portfelu.

Jak zatem nie marnować jedzenia?

Praktyczne sposoby na niemarnowanie jedzenia

* Zadbaj o optymalne warunki do przechowywania – dostosowane do produktów.

* Sprawdź, jaka temperatura jest odpowiednia dla warzyw, owoców, wędlin i pieczywa.

* Bądź kreatywny w kuchni – z czerstwego pieczywa możesz zrobić tosty francuskie, a z niewykorzystanych kawałków ryb czy warzyw aromatyczny bulion.

* Używaj zamrażarki – mrożenie to jedna z najlepszych metod przechowywania żywności.

* Planuj posiłki, a na zakupy chodź z listą.

* Zostały Ci resztki z obiadu? – warzywa wykorzystaj do omletu na kolację, a zupę czy sos możesz zamrozić.

* Przechowuj produkty na odpowiednich półkach w lodówkach.

* W sezonie na warzywa i owoce rób z nich przetwory.

* Zanim coś wyrzucisz, pomyśl o ekologii i dzieciach głodujących np. w Afryce.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dołącz do nas!

Zapisz się do Newsletera

Udało się zasubskrybować! Ups! Coś poszło nie tak...
Archiwum gazety
Edit Template
Materiały audio
Materiały wideo

Kontakt

Tygodnik Regionalny 7 dni

Al. Wolności 22 lok. 12
42-200 Częstochowa

Biuro reklamy

tel. 34 374 05 02
kom. 512 044 894
e-mail: marketing7dni@gmail.com
e-mail: redakcja7dni@interia.pl

 
Redakcja

tel. 34 374 05 02
e-mail: redakcja@7dni.com.pl
e-mail: redakcja7dni@interia.pl

Wydawca 7 dni

NEWS PRESS RENATA KLUCZNA
Al. Wolności 22 lok. 12
42-200 Częstochowa
NIP: 949-163-85-14
tel. 34/374-05-02
mail: redakcja@7dni.com.pl

Media społecznościowe

© 2023 Tygodnik Regionalny 7 dni
Skip to content