Skontaktuj się z nami!

Reklama

To jest miejsce na Twoją reklamę

Kontakt

Tygodnik Regionalny 7 dni

Al. Wolności 22 lok. 12
42-217 Częstochowa

Redakcja

tel. 34 374 05 02
redakcja@7dni.com.pl
redakcja7dni@interia.pl

Biuro reklamy

tel. 34 374 05 02
kom. 512 044 894
marketing7dni@gmail.com
redakcja7dni@interia.pl

Edit Template

Guma do żucia…

…to znana każdemu słodycz przeznaczona do żucia. Guma do żucia ma bardzo długą historię, a jej skład zmieniał się na przestrzeni czasu. Żucie gumy ma już 10 tysięcy lat. Oczywiście nie była ona wtedy znana w takiej formie jak dzisiaj, ale stosowana była z tych samych powodów jak obecnie: oczyszczenie zębów, leczenie chorób przyzębia (zapalenia dziąseł) oraz sama przyjemność żucia. 

Początkowo używano żywicy z drzew, głównie z kory brzozowej. Grecy wykorzystywali żywicę z drzewa mastykowego, Majowie z sapodilii, Indianie ze świerku. Zwyczaj żucia gumy europejczycy przejęli od Indian.

Podczas prac w zachodniej Finlandii archeolodzy natrafili na grudkę brzozowej żywicy liczącą sobie pięć tysięcy lat, ze śladami zębów człowieka. Starożytni Grecy cenili sobie mastyks, czyli środek oczyszczający zęby i odświeżający oddech. Nie produkowali go jednak, a po prostu zbierali, bo substancja ta to rodzaj żywicy. Wyciekającą z drzewa Pistacia lentiscus gumową wydzielinę nazywano Łzami Chios. Również w innych częściach świata, od Meksyku po Indonezję, spotykane są rośliny, których żywica nadaje się do żucia.

W XVIII wieku zaczęto handlować ekstraktem pierwotnej gumy. Pierwszą gumą do żucia produkowaną na sprzedaż, była guma świerkowa produkowana od 1848 roku przez Johna Curtisa w jego domowym kuchennym piecu. Od roku 1850 Curtis zaczął produkować parafinowe gumy pod rozmaitymi, dziwacznymi nazwami. Z czasem wyrób ten zaczęto coraz bardziej udoskonalać, uatrakcyjniać smakowo i zapachowo za pomocą ekstraktów i esencji owocowych. W 1869 roku sposób wytwarzania smakołyku został opatentowany, a pod koniec XIX wieku guma stała się już bardzo podobna do znanej nam obecnie. 

Niestety, pozyskiwany w ten sposób naturalny surowiec jest dość drogi, zwłaszcza że drzewa rosną dziko, a nie na plantacjach. Dziś gumę produkuje się więc z polimerów. Najczęściej używa się polizobutylenu, niezwulkanizowanej syntetycznej gumy. Jednym z dodatków jest polioctan winylu, pozostałe to barwniki, substancje zapachowe i smakowe, w tym cukier. Praktycznie guma do żucia powstaje w wyniku skomplikowanej obróbki ropy naftowej.

Nie od początku jednak guma do żucia była tzw. balonówką. Dopiero w 1906 roku, jeden z pracowników fabryki gumy w Philadelphii, Walter Deimer, podczas swoich eksperymentów zmniejszył jej lepkość co pozwoliło na robienie z gumy balonów.

Dzisiaj guma wyrabiana jest z masy gumowej, cukru pudru i syropu skrobiowego, substancji aromatycznych, smakowych i barwiących. W zależności od użytej gumy, dzieli się ją na zwykłą i balonową. Pod względem sposobu produkcji – na pełną, drażerowaną (powleczoną masą cukrową) i nadziewaną. Gumę podgrzewa się, miesza ze smakowymi dodatkami, a następnie walcuje i tnie na listki. 

Guma do żucia ma też jedną wadę – zużyta jest jednym z najbardziej brudzących elementów dzisiejszej rzeczywistości. Jest prawie wszędzie: na chodnikach, pod krzesłami i ławkami w miejscach użyteczności publicznej, czy w szkołach.

Guma do żucia opanowała cały światowy rynek. Można ją kupić niemal w każdym miejscu, w niezliczonych wzorach, kolorach i smakach. Służy do zabawy, ale również wspomaga dbanie o zdrowie jamy ustnej czy nawet rzucanie palenia. Ponadto redukuje stres. Relaksujące działanie gumy do żucia na mięśnie twarzy docenili kwatermistrze żołnierzy amerykańskich i właśnie z tego powodu jest ona stałą częścią codziennych racji żołnierskich we współczesnej armii USA.
Warto wspomnieć, że guma do żucia była pierwszym towarem, którego cenę odczytano z wprowadzonego w roku 1974 kodu paskowego.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dołącz do nas!

Zapisz się do Newsletera

Udało się zasubskrybować! Ups! Coś poszło nie tak...
Archiwum gazety
Edit Template
Materiały audio
Materiały wideo

Kontakt

Tygodnik Regionalny 7 dni

Al. Wolności 22 lok. 12
42-200 Częstochowa

Biuro reklamy

tel. 34 374 05 02
kom. 512 044 894
e-mail: marketing7dni@gmail.com
e-mail: redakcja7dni@interia.pl

 
Redakcja

tel. 34 374 05 02
e-mail: redakcja@7dni.com.pl
e-mail: redakcja7dni@interia.pl

Wydawca 7 dni

NEWS PRESS RENATA KLUCZNA
Al. Wolności 22 lok. 12
42-200 Częstochowa
NIP: 949-163-85-14
tel. 34/374-05-02
mail: redakcja@7dni.com.pl

Media społecznościowe

© 2023 Tygodnik Regionalny 7 dni
Skip to content