Kawa, która zwana jest też “czarnym złotem”, jest obecnie nieodłączną częścią dnia większości ludzi na całym świecie. Dla co drugiego z nich, kawa jest podstawowym akcentem poranka, pomagającym się rozbudzić, skoncentrować i aktywnie rozpocząć pracę. Kawa to stymulator, bez którego codzienność nie byłaby tak optymistyczna i rześka. Jednak dla niektórych to nie tylko napój dodający energii, ale także bogactwo smaku i aromatu, które można zgłębiać i się nimi delektować.
Według specjalistów i smakoszy – kawa to wspaniały, światowy produkt, który nie tylko orzeźwia, ale dostarcza także niepowtarzalnych wrażeń smakowo zapachowych. Jest przeznaczona do próbowania, oceny i smakowania, do tego – aby zrozumieć, że nie wszystko, czego używamy ma tylko wartość funkcjonalną. Zwłaszcza kawa najbardziej porusza nasze zmysły smaku i powonienia.
Kawę piją prawie wszyscy, bez względu na narodowość, czy wykonywany zawód. Jest ona rytuałem poranka zarówno budowniczych, jak i prezydentów. Tradycyjna „przerwa na kawę” jest chwilą wytchnienia, czasem tylko dla siebie, kiedy to można przerwać wykonywane czynności, odłożyć na bok problemy i po prostu cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem.
Obecnie, coraz więcej osób nie ogranicza się tylko do kawy dostępnej w supermarketach, ale pragnie poczuć różnicę smaku i aromatu różnych kaw, z różnych regionów świata. Dobrym sposobem na wypicie pysznej kawy jest wizyta w kawiarni. Poza tym, to również doskonałe miejsce spotkań towarzyskich, dlatego popularność tych miejsc wciąż rośnie.
Tylko dwa podstawowe gatunki kawy – sto różnych smaków i aromatów
Na świecie uprawiane są dwa podstawowe gatunki kawy, od których rozpoczyna się cała kawowa historia: Arabica (Coffea Arabica) i Robusta (Coffea Canephora).
Zarówno Arabica, jak i Robusta posiadają wiele podgatunków, ponieważ uprawiane są różne rodzaje ich krzewów. Jednak te dwa gatunki można nazywać podstawą, od której rozpoczyna się drzewo genealogiczne kawy – od tych dwóch gałęzi, które następnie rozgałęziają się na wiele innych podgatunków.
Arabica (Coffea Arabica)
Ta kawa charakteryzuje się olbrzymim bogactwem posmaków i aromatów. To dlatego, jest to najbardziej ceniony gatunek, którego produkcja wynosi ponad 70% całej światowej produkcji kawowych ziaren.
Kawowce z gatunku Arabica są wrażliwe i do ich uprawy potrzeba wiele pracy i uwagi. Są one podatne na choroby, szkodniki i warunki klimatyczne. Skala smaków otrzymywanych z kawy pochodzącej z tego gatunku kawowców zaczyna się od całkowicie neutralnego, do wyjątkowo złożonego i bogatego, który trudno osiągnąć.
Ze względu na swe cenione właściwości i trudność uprawy, Arabica jest kawą nawet kilka razy droższą od Robusty, która jest gatunkiem bardziej odpornym, częściej owocującym i niewymagającym tak dobrych warunków klimatycznych. Niestety, również z powodu swoich o wiele gorszych wartości smakowych i aromatycznych, jest też o wiele niżej ceniona i sprzedawana raczej nie w czystej formie, ale tylko jako dodatek w mieszankach z Arabicą. Czyni to kawę tańszą i mocniejszą, bo Robusta może zawierać nawet do czterech razy więcej kofeiny od Arabiki.
Podsumowując, Arabica jest najbardziej cenionym (i najdroższym) gatunkiem, ponieważ charakteryzuje się przyjemnym, bogatym smakiem i aromatem oraz posiada mniej kofeiny, z czego można wnioskować, że jest zdrowsza.
Robusta (Coffea Canephora)
Zbiory tego gatunku wynoszą około 30% światowej produkcji kawy.
Robusta (Coffea Canephora) to kawa o nie tak głębokim, ale za to mocniejszym od Arabiki smaku. To powoduje, że dobrze nadaje się do mieszanek ziaren, w połączeniu z Arabicą, np. do przygotowywania kawy espresso.
Specjaliści wyodrębnili w espresso prawie 1000 różnych posmaków – to więcej, niż ma wino. Nic więc dziwnego, że rośnie liczba miłośników i smakoszy tego czarnego napoju. Sam jego smak nie zależy tylko od ziaren, czyli od regionu pochodzenia, metody obróbki, stopnia i daty palenia, ale też od innych czynników, jak stopień mielenia, sposób parzenia, a nawet jakość użytej wody.
Jeśli trudno jest wybrać spośród ogromu dostępnego asortymentu, a chce się kupić dobrej jakości, świeżo paloną kawę, zawsze można zwrócić się o poradę do Przyjaciół Kawy, którzy dobiorą ziarna w zależności od indywidualnych preferencji.