Wyposażenie restauracji powinno być praktyczne i świetnie przemyślane – wymaga zaplanowania od A do Z. Funkcjonalnie urządzona i wyposażona kuchnia pozwoli załodze sprawnie przygotować różne dania. Wszystko to jednak wiąże się z dużym nakładem finansowym. Zanim zaczniesz inwestować, przygotuj projekt i listę z niezbędnym sprzętem – jak m.in. piec do pizzy, sprzęt do chłodzenia, meble ze stali nierdzewnej i urządzenia drobne.
W każdym lokalu gastronomicznym – restauracji włoskiej, hiszpańskiej czy barze – przestrzeń jest na wagę złota. Należy ją zagospodarować jak najlepiej, by ułatwić kucharzom pracę. By pracowali szybko i wydajnie, zainwestuj w odpowiedni sprzęt – jak m.in. dobrej jakości piec do pizzy, blender, robot kuchenny czy maszynkę do makaronu. Oto kilka niezbędnych urządzeń w każdym włoskim lokalu.
Piec do pizzy
Absolutnym must have we włoskiej restauracji jest profesjonalny piec do pizzy – powinien być wydajny i solidnie wykonany (polecamy piece firmy Hendi). Będzie to jeden z poważniejszych wydatków, ale stanowi serce lokalu. W menu pizza jest ważną propozycją, dlatego jego wybór ma ogromne znaczenie.
Na pizzę przyrządzoną zgodnie z tradycyjną recepturą skusi się wielu gości. Piece różnią się, dlatego trzeba wybrać odpowiedni do swojego lokalu i potrzeb. Najczęściej używane w pizzeriach są piece elektryczne, opalane drewnem lub gazowe.
Stół chłodniczy do przygotowywania pizzy
Nie tylko piec jest potrzebny, by przygotować pizzę. Must have stanowi także stół chłodniczy, gdyż łączy on obszar przechowywania i przygotowywania w jednym miejscu. Ma górną i dolną komorę chłodzoną oraz deskę do krojenia. Podstawy chłodnicze często posiadają przegródki.
Maszynka do makaronu
Drugą grupą dań ważną we włoskim lokalu są pasty. Praktyczna i wydajna maszynka do makaronu pozwoli przygotować samodzielnie wyborny i świeży makaron o różnym kształcie – jak m.in. spaghetti, tagliatelle, conchiglioni, pappardelle, penne, czy ravioli. Przygotowanie makaronu o właściwym kształcie i teksturze jest czasochłonne i trudne – wymaga czasu i doświadczenia. Maszynka zdecydowanie ułatwia ten proces.
Drobne akcesoria kuchenne
Obowiązkową są też różne akcesoria kuchenne – m.in. szpatułki, wałki dziurkujące, łopaty do pieców, noże do pizzy, torby do pizzy, deski do krojenia, termometry, rękawice, krajalnice, pojemniki na ciasto, miski czy chochle do sosów. W hurtowniach gastronomicznych dostępne są różne sprzęty i akcesoria drobne – postaw na wydajne, solidnie wykonane i nowoczesne urządzenia.