Wszechobecna reklama zachęca nas do kupowania coraz to bardziej wymyślnych przedmiotów codziennego użytku. Dopiero po wydaniu często niemałej kwoty, okazuje się czy urządzenie warte jest swojej ceny i czy rzeczywiście się sprawdza. Dwa razy w miesiącu przetestujemy wybrane gadżety i przedstawimy ich słabe i mocne strony. Zanim wydasz krocie na być może nieużyteczną rzecz, sprawdź u nas opinię o niej
Oceniamy, testujemy, opisujemy
Maszyna do popcornu
Urządzenie służące do przygotowywania popcornu w domu. Składa się z obudowanego korpusu, pokrywki, rynienki wylotowej i pojemniczka dozującego. Popcorn powstaje dzięki rozgrzaniu ziaren kukurydzy gorącym powietrzem. Jest on wydmuchiwany przez rynienkę wprost do podstawionego naczynia.
Dziś testujemy automat do popcornu do domowego użytku, bez użycia tłuszczu, a co za tym idzie – zdrowszego i małokalorycznego. Na rynku są dostępne także maszynki, w których do zrobienia popcornu używa się tłuszczu.
Mocne strony:
– urządzenie jest niewielkie i lekkie, zajmuje więc mało miejsca w kuchni,
– łatwe do utrzymania w czystości,
– dozownik pozwala łatwo wsunąć ziarna kukurydzy do otworu urządzenia,
– przygotowanie jednej porcji popcornu trwa około 2-3 minut, gdyż urządzenie szybko się nagrzewa,
– przykrywka jest przezroczysta, można więc podglądać proces pękania ziaren,
– urządzenie wydmuchuje dokładnie taką ilość popcornu, ile wrzucimy ziaren kukurydzy – nic się nie marnuje, aczkolwiek wszystko zależy od jakości ziaren,
– dzięki beztłuszczowej produkcji, popcorn nie brudzi rąk.
Słabe strony:
– urządzenie głośno pracuje,
– przy ściąganiu pokrywy należy zachować ostrożność, gdyż jest ona dość gorąca. Małe dzieci nie powinny same urządzenia obsługiwać,
– do maszynki nie można dodawać żadnych składników, prócz ziaren kukurydzy. Popcorn jest niesłony, ma wyłącznie naturalny smak. Urządzenie ulegnie uszkodzeniu, gdy do ziaren dodamy tłuszcz, sól lub cukier,
– maszynka ma niezwijalny, zbyt krótki kabel,
– brak dokładnej miarki w dozowniku. Mimo zapewnień producenta, popcorn można w maszynce przypalić z dwóch powodów. Ponieważ urządzenie nie posiada sygnału dźwiękowego, więc jeśli sami nie obserwujemy ziaren, niewydmuchane mogą się przypalić. Podobnie się zdarzy, gdy wsypiemy za dużo ziaren. Popcorn zablokuje wylot, a pozostające na dnie urządzenia ziarna spalą się,
– między przygotowywaniem kolejnych porcji popcornu należy zachować 10 minutowe odstępy, by urządzenie ostygło,
– z pewnością smak popcornu przygotowanego w maszynce jest inny od tego przygotowywanego z dodatkiem tłuszczu i nie każdemu smakuje.
Cena:
Około 120 zł.
Nasza ocena:
Maszynkę warto kupić.