„Zdrowie na talerzu” – taką nazwę nosił konkurs kulinarno-edukacyjny, rozstrzygnięty 30 maja. Uczniowie szkół podstawowych i gimnazjów mieli przygotować najsmaczniejszą, najzdrowszą i najbardziej estetyczną sałatkę.
Finał konkursu odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Częstochowie. Najmłodszymi uczestnikami były uczennice IV klasy szkoły podstawowej, natomiast najstarszymi – III gimnazjum. Każda z dwuosobowych drużyn miała ponad godzinę na przygotowanie potraw. Do sali, w której trwały czynności kulinarne, wejść mógł każdy. Niestety goście musieli nacieszyć się samym widokiem kolorowych potraw. Degustacja była wyłącznym prawem 5-osobowego jury. Goście mogli zasmakować jedynie suszonych plasterków jabłek przy stoisku Crispy.
Pierwszą nagrodę zdobyły Anna Łatacz i Natalia Poterek z SP nr 29. Na podium znalazły się także reprezentantki gimnazjum nr 12 (drugie miejsce) oraz SP nr 50 (miejsce trzecie). Jak twierdzi dyrektor ZSG, Arkadiusz Maślanka: „Zadaniem szkoły jest dbanie o świadomość młodzieży na temat zdrowego odżywiania”. Inicjatywę docenili także sami uczestnicy konkursu. „To bardzo fajna zabawa. A przy tym dużo się nauczyłyśmy” – twierdziły uczennice. Nagrodami w konkursie były m.in.: robot kuchenny, wyciskarka do soków.
Organizatorami konkursu był Zespół Szkół Gastronomicznych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Częstochowie wraz z częstochowskim oddziałem Sanepidu oraz Urzędem Miasta Częstochowy. Instytucje te współpracują ze sobą już od dłuższego czasu w ramach akcji „Trzymaj formę!”, propagującej zdrowy styl życia, a szczególnie zdrowe odżywianie.