Skontaktuj się z nami!

Reklama

To jest miejsce na Twoją reklamę

Kontakt

Tygodnik Regionalny 7 dni

Al. Wolności 22 lok. 12
42-217 Częstochowa

Redakcja

tel. 34 374 05 02
redakcja@7dni.com.pl
redakcja7dni@interia.pl

Biuro reklamy

tel. 34 374 05 02
kom. 512 044 894
marketing7dni@gmail.com
redakcja7dni@interia.pl

Edit Template

(22.03.2018)Z nami poradzisz sobie ze wszystkim!

(22.03.2018)Z nami poradzisz sobie ze wszystkim!

Problemy z ciastem drożdżowym

Żeby upiec ciasto drożdżowe potrzeba czasu, cierpliwości i siły. Często zdarza się, że ciasto drożdżowe „nie wychodzi”. Oto najczęściej pojawiające się problemy:                                                            

* Ciasto nie rośnie
– Drożdże nie były świeże. Należy sprawdzić termin ich przydatności. Poza tym drożdże powinny być jasnobeżowe, bez nalotu, mieć przyjemny, lekko orzechowy zapach. Świeże drożdże są elastyczne. Stare natomiast nabierają brązowego koloru, są spękane i kruszą się.

– Mleko (woda) dodane do rozczynu miało niewłaściwą temperaturę. Zbyt gorące mleko może całkowicie zahamować fermentację, a zbyt zimne znacznie spowolnić ten proces.

– Do rozczynu dodaliśmy zbyt dużo cukru. Wbrew pozorom drożdże nie lubią dużej ilości cukru. Nie służy im także bezpośredni kontakt z solą.

– Miejsce, gdzie odłożyliśmy ciasto jest niewystarczająco ciepłe. Ciasto najlepiej rośnie w temperaturze 25-30 stopni Celsjusza.

– Ciasto ma niewłaściwą konsystencję (jest zbyt twarde).

* Ciasto opadło podczas pieczenia
– Ciasto jest „przerośnięte”, czyli za mocno wyrosło. Stało się wysokie i bardzo lekkie.

– Przyczyną może być także zbyt częste otwieranie drzwi piekarnika (zwłaszcza na początku pieczenia).

* Ciasto ma zakalec
– Do ciasta użyliśmy zbyt dużo dodatków (np. cukru, tłuszczu).

– Ciasto za słabo wyrosło na blaszce (po drugim wyrobieniu).

– Temperatura pieczenia była za wysoka. Ciasto może być spieczone z zewnątrz, a surowe w środku.

– Temperatura pieczenia była za niska. Ciasto szybko rośnie i równie szybko opada, tworząc zakalec.

– Niedopieczenie ciasta. Zakalec powstanie, gdy ciasto zbyt wcześnie wyjmiemy z piekarnika.

– Upieczonego ciasta nie należy od razu wyciągać z piekarnika. Zbyt duża różnica temperatur może spowodować, że ciasto opadnie i powstanie zakalec.

* Ciasto popękało
– Ciasto zostało zbyt szybko włożone do piekarnika. Niewystarczająco wyrosło, a powstające podczas pieczenia gazy wewnątrz ciasta spowodowały pękanie.

– Ciasto pieczone było w zbyt wysokiej temperaturze.

– Ciasto było zbyt twarde.

– Upieczone ciasto gwałtownie wystygło.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dołącz do nas!

Zapisz się do Newsletera

Udało się zasubskrybować! Ups! Coś poszło nie tak...
Archiwum gazety
Edit Template

Kontakt

Tygodnik Regionalny 7 dni

Al. Wolności 22 lok. 12
42-200 Częstochowa

Biuro reklamy

tel. 34 374 05 02
kom. 512 044 894
e-mail: marketing7dni@gmail.com
e-mail: redakcja7dni@interia.pl

 
Redakcja

tel. 34 374 05 02
e-mail: redakcja@7dni.com.pl
e-mail: redakcja7dni@interia.pl

Wydawca 7 dni

NEWS PRESS RENATA KLUCZNA
Al. Wolności 22 lok. 12
42-200 Częstochowa
NIP: 949-163-85-14
tel. 34/374-05-02
mail: redakcja@7dni.com.pl

Media społecznościowe

© 2023 Tygodnik Regionalny 7 dni
Skip to content