Skontaktuj się z nami!

Reklama

To jest miejsce na Twoją reklamę

Kontakt

Tygodnik Regionalny 7 dni

Al. Wolności 22 lok. 12
42-217 Częstochowa

Redakcja

tel. 34 374 05 02
redakcja@7dni.com.pl
redakcja7dni@interia.pl

Biuro reklamy

tel. 34 374 05 02
kom. 512 044 894
marketing7dni@gmail.com
redakcja7dni@interia.pl

Edit Template

(21. grudnia 2017)Z nami poradzisz sobie ze wszystkim!

(21. grudnia 2017)Z nami poradzisz sobie ze wszystkim!

1. Jak opiekować się żywym świerkiem?
Podczas kupowania drzewka wypytaj sprzedawcę o warunki jego przechowywania. Zdarza się, że nieuczciwi hodowcy wykopują drzewka na 2–3 tygodnie przed sprzedażą i wsadzają je do pojemników z piaskiem. Takie rośliny po przeniesieniu do domu szybko usychają. Jeśli drzewko było prawidłowo wyhodowane, nie powinno pozostawać zbyt długo w mieszkaniu (nie dłużej niż tydzień). Wiele osób przetrzymuje drzewka, a potem narzeka na szybko opadające igły i co za tym idzie, konieczność ciągłego ich uprzątania. Po świętach trzeba koniecznie przenieść choinkę w miejsce o warunkach zbliżonych do naturalnych. Może to być osłonięty balkon, taras czy zimna weranda. Donicę warto owinąć włókniną, jutą lub kilkoma warstwami papieru i ustawić na kawałku styropianu, żeby zabezpieczyć ją przed mrozem.
Jeśli nie ma mrozu, trzeba roślinę od czasu do czasu leciutko podlać. Gdy ziemia nie jest zmrożona, drzewko można zadołować (zakopać w ziemi) wraz z donicą w zacisznym miejscu w ogrodzie, zaś na wiosnę przesadzić bezpośrednio do ziemi.

2. Jak wyczyścić karpia?
* Jeśli karp jest już zabity, należy dokładnie umyć go z zewnątrz. Róbmy to w rękawiczkach i najlepiej przy pomocy druciaka. Czyśćmy rybę tak, by nie została na niej śliska powłoka.

* Po umyciu, czas na odcięcie głowy karpia. Jednak robimy to tylko wtedy, gdy mamy zamiar przyrządzać karpia w kawałkach lub faszerować rybę. Do odcięcia głowy potrzebny będzie duży i bardzo ostry nóż, czysta ścierka lub pielucha i duża deska. Rybę należy położyć na desce. Następnie okryć ją szmatką lub pieluchą, która zapobiegnie wyślizgnięciu się ryby. Jedną ręką dokładnie trzymamy rybę, a drugą nóż. Zdecydowanym ruchem ręki odcinamy głowę tuż przy skrzelach. 

* Czas na zeskrobanie łusek. W tym celu warto przygotować ręczną skrobaczkę lub wąski i ostry nóż, a także dużą deskę i ściereczkę. Warto założyć rękawiczki. Trzymając rybę ściereczką zeskrobujemy dokładnie wszystkie łuski i skórę, od ogona do głowy.

* Patroszenie. Do tej czynności potrzebna będzie duża deska, ostry, spiczasty nóż oraz ściereczka.
Kładziemy rybę bokiem na desce i trzymamy ją ściereczką. Następnie powoli rozcinamy brzuch karpia wzdłuż otworu odbytowego. Przy pomocy noża usuwamy z jamy brzusznej wszystkie wnętrzności. 

* Jeśli ryba jest już wypatroszona, należy jeszcze raz dokładnie ją umyć pod zimną wodą i położyć na ręcznik papierowy, by obciekła.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dołącz do nas!

Zapisz się do Newsletera

Udało się zasubskrybować! Ups! Coś poszło nie tak...
Archiwum gazety
Edit Template
Materiały audio
Materiały wideo

Kontakt

Tygodnik Regionalny 7 dni

Al. Wolności 22 lok. 12
42-200 Częstochowa

Biuro reklamy

tel. 34 374 05 02
kom. 512 044 894
e-mail: marketing7dni@gmail.com
e-mail: redakcja7dni@interia.pl

 
Redakcja

tel. 34 374 05 02
e-mail: redakcja@7dni.com.pl
e-mail: redakcja7dni@interia.pl

Wydawca 7 dni

NEWS PRESS RENATA KLUCZNA
Al. Wolności 22 lok. 12
42-200 Częstochowa
NIP: 949-163-85-14
tel. 34/374-05-02
mail: redakcja@7dni.com.pl

Media społecznościowe

© 2023 Tygodnik Regionalny 7 dni
Skip to content