(21. grudnia 2017)Z nami poradzisz sobie ze wszystkim!
1. Jak opiekować się żywym świerkiem?
Podczas kupowania drzewka wypytaj sprzedawcę o warunki jego przechowywania. Zdarza się, że nieuczciwi hodowcy wykopują drzewka na 2–3 tygodnie przed sprzedażą i wsadzają je do pojemników z piaskiem. Takie rośliny po przeniesieniu do domu szybko usychają. Jeśli drzewko było prawidłowo wyhodowane, nie powinno pozostawać zbyt długo w mieszkaniu (nie dłużej niż tydzień). Wiele osób przetrzymuje drzewka, a potem narzeka na szybko opadające igły i co za tym idzie, konieczność ciągłego ich uprzątania. Po świętach trzeba koniecznie przenieść choinkę w miejsce o warunkach zbliżonych do naturalnych. Może to być osłonięty balkon, taras czy zimna weranda. Donicę warto owinąć włókniną, jutą lub kilkoma warstwami papieru i ustawić na kawałku styropianu, żeby zabezpieczyć ją przed mrozem.
Jeśli nie ma mrozu, trzeba roślinę od czasu do czasu leciutko podlać. Gdy ziemia nie jest zmrożona, drzewko można zadołować (zakopać w ziemi) wraz z donicą w zacisznym miejscu w ogrodzie, zaś na wiosnę przesadzić bezpośrednio do ziemi.
2. Jak wyczyścić karpia?
* Jeśli karp jest już zabity, należy dokładnie umyć go z zewnątrz. Róbmy to w rękawiczkach i najlepiej przy pomocy druciaka. Czyśćmy rybę tak, by nie została na niej śliska powłoka.
* Po umyciu, czas na odcięcie głowy karpia. Jednak robimy to tylko wtedy, gdy mamy zamiar przyrządzać karpia w kawałkach lub faszerować rybę. Do odcięcia głowy potrzebny będzie duży i bardzo ostry nóż, czysta ścierka lub pielucha i duża deska. Rybę należy położyć na desce. Następnie okryć ją szmatką lub pieluchą, która zapobiegnie wyślizgnięciu się ryby. Jedną ręką dokładnie trzymamy rybę, a drugą nóż. Zdecydowanym ruchem ręki odcinamy głowę tuż przy skrzelach.
* Czas na zeskrobanie łusek. W tym celu warto przygotować ręczną skrobaczkę lub wąski i ostry nóż, a także dużą deskę i ściereczkę. Warto założyć rękawiczki. Trzymając rybę ściereczką zeskrobujemy dokładnie wszystkie łuski i skórę, od ogona do głowy.
* Patroszenie. Do tej czynności potrzebna będzie duża deska, ostry, spiczasty nóż oraz ściereczka.
Kładziemy rybę bokiem na desce i trzymamy ją ściereczką. Następnie powoli rozcinamy brzuch karpia wzdłuż otworu odbytowego. Przy pomocy noża usuwamy z jamy brzusznej wszystkie wnętrzności.
* Jeśli ryba jest już wypatroszona, należy jeszcze raz dokładnie ją umyć pod zimną wodą i położyć na ręcznik papierowy, by obciekła.