(16. marca 2017)Z nami poradzisz sobie ze wszystkim.
1. Jeśli chcesz udrożnić odpływ zlewu lub wanny, przygotuj mieszankę z połowy szklanki sody i szklanki octu i wlej do odpływu. Pojawi się dużo piany, którą po kilkunastu minutach należy spłukać wrzątkiem.
2. Jak obrać „oporne” jaja ugotowane na twardo: Do wody, w której gotujemy jajka dodajemy pół łyżeczki sody oczyszczonej lub soli kuchennej. Po ugotowaniu, jajka należy zalać zimną wodą i obić lekko o ścianki garnka, aż skorupka popęka. Tak „potłuczone” jajka zostawiamy na chwilę w zimnej wodzie i po chwili obieramy.
3. Mrożone gotowane brokuły zachowają nie tylko cenne właściwości, ale i soczysty zielony wygląd, jeśli do wody, w której je gotujemy dodamy łyżkę cukru i odrobinę soku z cytryny.