Skontaktuj się z nami!

Reklama

To jest miejsce na Twoją reklamę

Kontakt

Tygodnik Regionalny 7 dni

Al. Wolności 22 lok. 12
42-217 Częstochowa

Redakcja

tel. 34 374 05 02
redakcja@7dni.com.pl
redakcja7dni@interia.pl

Biuro reklamy

tel. 34 374 05 02
kom. 512 044 894
marketing7dni@gmail.com
redakcja7dni@interia.pl

Edit Template

(15.03.2018)Z nami poradzisz sobie ze wszystkim!

(15.03.2018)Z nami poradzisz sobie ze wszystkim!

1. Sposoby na zagęszczenie zupy bez mąki.

Skrobia – skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą należy rozmieszać w zimnej wodzie i wlać do ugotowanej wrzącej zupy. Uwaga! Użyjmy raczej mniej skrobi, aby zamiast zupy nie wyszedł nam pudding.

Jajko – należy porządnie roztrzepać w wywarze lub wodzie. Staramy się, aby było dobrze rozmieszane, dzięki czemu nie będzie pływać w zupie. Roztrzepane jajko wlewamy do gotowej wrzącej zupy i pozwalamy, aby się chwilę gotowało.

Zmiksowane warzywa – gęstą zupę warzywną można przyprawić w taki sposób, że wyjmujemy z niej część warzyw, miksujemy je i dodajemy z powrotem do zupy.

Ziemniaki – ten sposób znają przede wszystkim miłośnicy gulaszów. Niektórzy wolą dodawać więcej ziemniaków, inni dodają do zupy lub gulaszu jeden drobno pokrojony ziemniak. 

Quinoa, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż – wszystkie te produkty nasiąkają wodą, dzięki czemu zupa staje się bardziej gęsta. Ponadto, sprawdzą się jako spoiwo.

Płatki owsiane, gryczane, pszenne – podsmażamy na sucho i gotujemy z zupą. Podczas gotowania płatki się rozgotują, dzięki czemu zupa będzie bardziej gęsta.

Groch – mąka z grochu nie zawiera glutenu i zupa zyska dzięki niej nowy smak. Nadaje się do przygotowania zasmażek do zup warzywnych, ale również do obtaczania mięsa lub warzyw.

2. Jak przechowywać przyprawy, aby długo zachowały świeżość.

Przyprawom i ziołom najbardziej szkodzi wilgoć, ciepło i światło, które to odbierają im smak, aromat i kolor. Najlepiej jest je przechowywać w szklanych pojemnikach, umieszczonych w zamkniętej szafce, która chroni je przed światłem. Należy upewnić się, czy zamknięcie jest szczelne, aby przepuszczało jak najmniej powietrza. Jeśli mamy zwyczaj układać przyprawy w pobliżu kuchenki podczas gotowania, czas go zmienić, gdyż w ten sposób wystawiamy przyprawy na oddziaływanie ciepła i wilgoci. Zioła i przyprawy wchłaniają zapachy gotowanego jedzenia, tym samym tracąc swój własny aromat. Wsiąknięta wilgoć może się przyczyniać do tworzenia pleśni. Przyprawy w dobrze zamkniętym szklanym pojemniku bez dopływu światła wytrzymają nawet kilka lat. Lepiej kupować mniejsze opakowania i jeśli to możliwe, całe przyprawy zamiast mielonych lub zmiażdżonych. Świeżo zmielone lub zmiażdżone w moździerzu przyprawy mają bardziej intensywny smak i aromat.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dołącz do nas!

Zapisz się do Newsletera

Udało się zasubskrybować! Ups! Coś poszło nie tak...
Archiwum gazety
Edit Template

Kontakt

Tygodnik Regionalny 7 dni

Al. Wolności 22 lok. 12
42-200 Częstochowa

Biuro reklamy

tel. 34 374 05 02
kom. 512 044 894
e-mail: marketing7dni@gmail.com
e-mail: redakcja7dni@interia.pl

 
Redakcja

tel. 34 374 05 02
e-mail: redakcja@7dni.com.pl
e-mail: redakcja7dni@interia.pl

Wydawca 7 dni

NEWS PRESS RENATA KLUCZNA
Al. Wolności 22 lok. 12
42-200 Częstochowa
NIP: 949-163-85-14
tel. 34/374-05-02
mail: redakcja@7dni.com.pl

Media społecznościowe

© 2023 Tygodnik Regionalny 7 dni
Skip to content