(09. listopada 2017)Z nami poradzisz sobie ze wszystkim.
Jak nie dopuścić do wybuchu gazu?
a) Sprawność urządzeń gazowych i instalacji. Trzeba dokonywać ich przeglądów zgodnie z harmonogramem i bezwzględnie go przestrzegać. Posiadaczy kotłów gazowych oraz kuchenek gazowych dwa razy w roku powinni odwiedzać przedstawiciele gazowni – by sprawdzić, czy urządzenia są sprawne, a instalacja szczelna.
b) Wentylacja. Nie wolno zatykać kratek wentylacyjnych, trzeba dbać o drożność przewodów wentylacyjnych i kominowych. Warto także często wietrzyć mieszkania.
c) Należy ściśle stosować się do instrukcji użytkowania sprzętów. Nie wolno ich samodzielnie przerabiać, a wszelkie awarie powinny naprawiać osoby z uprawnieniami. Pamiętajmy też, że nie wolno ogrzewać pomieszczeń korzystając z palników kuchenki gazowej – istnieje ryzyko, że przeciąg zgasi płomień, a stężenie gazu osiągnie taki poziom, że stworzy z powietrzem mieszankę wybuchową.
d) Instalacja czujek i detektorów. Czujki informują o wzroście stężenia gazu sygnałem dźwiękowym i świetlnym. Można je połączyć z instalacją elektryczną, by w razie wzrostu stężenia gazu odcięły zasilanie elektryczne. Można także połączyć je z systemem monitoringu, który zaalarmuje odpowiednie służby.