W pierwszy weekend sierpnia nie zabrakło w Złotym Potoku miłośników smacznego pstrąga oraz rytmów jazzowych.
To za sprawą XIV-stej już edycji Święta Pstrąga i III Festiwalu Swinging Golden Stream, imprez organizowanych przez SOKiS i UG w Janowie oraz PPHU JATEX. Dwa dni przepełnione licznymi atrakcjami muzycznymi, kulinarnymi i sportowymi zapewne na długo pozostaną w pamięci uczestników, którzy ani przez chwilę nie mogli narzekać na nudę. Żądni dobrej zabawy, chętnie rywalizowali w otwartych spinningowych zawodach wędkarskich, rozegrali turniej siatkówki plażowej, własnoręcznie płukali grudki złota oraz smakowali przyrządzonego przez restaurację hotelu Kmicic pstrąga. Równie dobrze bawiły się maluchy, szukając ukrytych skarbów i biorąc udział w przeróżnych konkurencjach sportowych.
Na złotopotockich błoniach odbył się – po raz pierwszy w ramach Święta Pstrąga – konkurs na najlepszą nalewkę. Zwyciężył trunek Barbary Pali, przyrządzony z aronii. Podczas zawodów i występów można było również posmakować specjałów kuchni regionalnej. Szczególną uwagę uczestników zabawy zwróciło danie przygotowane przez szefa kuchni restauracji gościniec – pstrąg w migdałach oraz smażony z serowym nadzieniem.
Całość imprezy wspaniale dopełniały dźwięki energetyzującego jazzu, rozbrzmiewające na błoniach, rynku i w Pstrągarni w Złotym Potoku. Wystąpiły grupy Swing Workshop, Trio Arka Skolika, Five O clock Orchestra, Black Jazz White Swinging oraz 7A Blues, dostarczając sporej dawki cieszącej ucho muzyki.
foto: Tegoroczny Festiwal Swinging Golden Stream to przede wszystkim spora dawka energetyzującego jazzu