Skontaktuj się z nami!

Reklama

To jest miejsce na Twoją reklamę

Kontakt

Tygodnik Regionalny 7 dni

Al. Wolności 22 lok. 12
42-217 Częstochowa

Redakcja

tel. 34 374 05 02
redakcja@7dni.com.pl
redakcja7dni@interia.pl

Biuro reklamy

tel. 34 374 05 02
kom. 512 044 894
marketing7dni@gmail.com
redakcja7dni@interia.pl

Edit Template

(24. sierpnia 2017)Z nami poradzisz sobie ze wszystkim.

(24. sierpnia 2017)Z nami poradzisz sobie ze wszystkim.

1. Zabrudzenia orzechami włoskimi – jak się ich pozbyć ze skóry?
Barwnik znajdujący się w soku, w liściach i zielonej łupinie owocu orzecha włoskiego jest na tyle mocny, że był swego czasu używany do barwienia włosów na kasztanowo. Wiadomo, że zabarwienia ze skóry dają się czyścić kwasem, można próbować zatem cytryny, kwasku cytrynowego, soku z kwaszonej kapusty lub octu. Należy pamiętać, że wszystkie kwasy mają właściwości żrące, a więc będą szczypały miejsca, gdzie skóra jest uszkodzona. Barwnika nie da się łatwo usunąć z czubków paznokci, dlatego najlepiej je przyciąć. Generalnie, usunięcie z dłoni barwnika z orzecha włoskiego nie jest łatwe, dlatego do „kontaktu” z tym owocem najlepiej użyć rękawiczek.

2. Jak przechowywać grzyby?
Najważniejsze jest staranne ich oczyszczenie, co nie zawsze oznacza mycie. Każdy trzeba przekroić, żeby sprawdzić, czy nie jest robaczywy. 
* Suszenie grzybów. Grzybów do suszenia nie myjemy, zmoczone prędzej zapleśnieją niż wyschną. Suszymy duże okazy. Do czyszczenia używamy pędzla, miękkiej szczoteczki, papierowego ręcznika. Odcinamy nóżkę, kapelusz kroimy na paski grubości palca. Układamy w suszarce do grzybów lub przy ładnej pogodzie nawlekamy na nitki i wieszamy w słońcu. Grzyby można też rozłożyć na kratce z piekarnika i suszyć z nawiewem w temp. 80 st. C. Dobrze wysuszone grzyby powinny szeleścić. Gdy osiągną ten stan, wkładamy je do szklanego słoja z pokrywką.
* Mrożenie grzybów. W domowych warunkach nie powinno się mrozić surowych grzybów, należy najpierw je podgotować lub podsmażyć na tłuszczu. Umyte i pokrojone grzyby podlać odrobiną wody, posolić, udusić. Wystudzone wkładamy do plastikowych pojemników oznaczonych etykietą, informującą o zawartości i dacie powstania przetworu i zamrażamy. 
* Marynowanie grzybów. Do marynowania przeznaczamy malutkie kapelusze. Umyte gotujemy krótko w osolonej wodzie, wkładamy do słoików i zalewamy ciepłym octem. Zalewę gotujemy z 1 szklanki octu, 3 szklanek wody, 3 łyżek cukru, listków laurowych i ziela angielskiego.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dołącz do nas!

Zapisz się do Newsletera

Udało się zasubskrybować! Ups! Coś poszło nie tak...
Archiwum gazety
Edit Template
Materiały audio
Materiały wideo

Kontakt

Tygodnik Regionalny 7 dni

Al. Wolności 22 lok. 12
42-200 Częstochowa

Biuro reklamy

tel. 34 374 05 02
kom. 512 044 894
e-mail: marketing7dni@gmail.com
e-mail: redakcja7dni@interia.pl

 
Redakcja

tel. 34 374 05 02
e-mail: redakcja@7dni.com.pl
e-mail: redakcja7dni@interia.pl

Wydawca 7 dni

NEWS PRESS RENATA KLUCZNA
Al. Wolności 22 lok. 12
42-200 Częstochowa
NIP: 949-163-85-14
tel. 34/374-05-02
mail: redakcja@7dni.com.pl

Media społecznościowe

© 2023 Tygodnik Regionalny 7 dni
Skip to content