(24. sierpnia 2017)Z nami poradzisz sobie ze wszystkim.
1. Zabrudzenia orzechami włoskimi – jak się ich pozbyć ze skóry?
Barwnik znajdujący się w soku, w liściach i zielonej łupinie owocu orzecha włoskiego jest na tyle mocny, że był swego czasu używany do barwienia włosów na kasztanowo. Wiadomo, że zabarwienia ze skóry dają się czyścić kwasem, można próbować zatem cytryny, kwasku cytrynowego, soku z kwaszonej kapusty lub octu. Należy pamiętać, że wszystkie kwasy mają właściwości żrące, a więc będą szczypały miejsca, gdzie skóra jest uszkodzona. Barwnika nie da się łatwo usunąć z czubków paznokci, dlatego najlepiej je przyciąć. Generalnie, usunięcie z dłoni barwnika z orzecha włoskiego nie jest łatwe, dlatego do „kontaktu” z tym owocem najlepiej użyć rękawiczek.
2. Jak przechowywać grzyby?
Najważniejsze jest staranne ich oczyszczenie, co nie zawsze oznacza mycie. Każdy trzeba przekroić, żeby sprawdzić, czy nie jest robaczywy.
* Suszenie grzybów. Grzybów do suszenia nie myjemy, zmoczone prędzej zapleśnieją niż wyschną. Suszymy duże okazy. Do czyszczenia używamy pędzla, miękkiej szczoteczki, papierowego ręcznika. Odcinamy nóżkę, kapelusz kroimy na paski grubości palca. Układamy w suszarce do grzybów lub przy ładnej pogodzie nawlekamy na nitki i wieszamy w słońcu. Grzyby można też rozłożyć na kratce z piekarnika i suszyć z nawiewem w temp. 80 st. C. Dobrze wysuszone grzyby powinny szeleścić. Gdy osiągną ten stan, wkładamy je do szklanego słoja z pokrywką.
* Mrożenie grzybów. W domowych warunkach nie powinno się mrozić surowych grzybów, należy najpierw je podgotować lub podsmażyć na tłuszczu. Umyte i pokrojone grzyby podlać odrobiną wody, posolić, udusić. Wystudzone wkładamy do plastikowych pojemników oznaczonych etykietą, informującą o zawartości i dacie powstania przetworu i zamrażamy.
* Marynowanie grzybów. Do marynowania przeznaczamy malutkie kapelusze. Umyte gotujemy krótko w osolonej wodzie, wkładamy do słoików i zalewamy ciepłym octem. Zalewę gotujemy z 1 szklanki octu, 3 szklanek wody, 3 łyżek cukru, listków laurowych i ziela angielskiego.