(12. kwietnia 2017)Z nami poradzisz sobie ze wszystkim.
1. Żeby czosnek łatwiej się obierał można zgnieść główkę, a następnie namoczyć ją przez 15 minut w gorącej wodzie.
Jeśli nie przepadamy za wyrazistym smakiem czosnku, po obraniu, gotujemy go w mleku przez 10 minut.
Z kolei słodki smak nadamy, nacinając główkę czosnku z góry, a następnie skrapiając go oliwą i posypując solą. Potem ok. 20 minut piec go w piekarniku nagrzanym do 170 st. C – aż osiągnie złotobrązowy kolor.
2. By jajka zawsze miały żółtka o idealnej barwie i kremową konsystencję, należy je włożyć do rondelka tak, by mieściły się w jednej warstwie i zalać zimną wodą, by zakryła je na wysokość
3 cm. Potem zagotować, a następnie przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie jajka przelewamy zimną wodą.
3. Aby sernik równomiernie opadł, od razu po upieczeniu nie wyciągaj go z piekarnika. Wyłącz piecyk i leciutko uchyl drzwiczki.
4. Aby szybko ubić pianę z białek, przed ubijaniem dodaj do nich szczyptę soli. Dzięki temu piana będzie sztywna.