(08.02.2018)Z nami poradzisz sobie ze wszystkim!
1. Czytaj etykiety, to się opłaca.
Podstawowym zadaniem etykiety jest informowanie kupujących o cechach artykułów spożywczych. Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE dotyczącym przekazywania konsumentom informacji na temat żywności z października 2011 roku, etykiety znajdujące się na opakowaniach artykułów spożywczych muszą być: czytelne, zrozumiałe i nieusuwalne. Nie mogą także wprowadzać w błąd ani pomijać ważnych z punktu widzenia konsumenta informacji.
Każdy producent żywności sprzedający produkty na terenie Unii Europejskiej ma obowiązek zamieścić na opakowaniu swojego towaru: nazwę wskazującą na rodzaj produktu, skład wraz z wyróżnionymi alergenami, zawartość netto, termin przydatności do spożycia bądź datę minimalnej trwałości, wartość odżywczą, warunki przechowywania oraz sposób przygotowania, a także dane producenta bądź (szczególnie w przypadku mięsa) miejsce pochodzenia.
W przypadku bardzo małych opakowań producent może umieścić wyjątkowo tylko nazwę produktu, listę alergenów, zawartość netto oraz datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia.
2. Dlaczego warto karmić piersią?
Karmienie naturalne to istotny element profilaktyki zdrowotnej dziecka. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby niemowlęta były karmione wyłącznie piersią do końca 6. miesiąca życia. Dzięki naturalnemu karmieniu zapewniamy dziecku ochronę immunologiczną i zmniejszamy ryzyko jego zachorowania na szereg chorób dietozależnych w przyszłości.
W okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka od poczęcia, a więc także w chwili karmienia piersią i rozszerzenia jego diety, intensywnie rozwija się mózg dziecka, kształtuje się układ odpornościowy, dojrzewa układ pokarmowy oraz programuje się jego metabolizm.
Co więcej, karmienie piersią jest wyjątkowo korzystne nie tylko dla zdrowia dziecka, ale i dla organizmu matki. Pomaga ono bowiem zmniejszyć ryzyko krwawienia poporodowego, zwiększyć remineralizację kości oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jajników i raka piersi w okresie pomenopauzalnym.