Skontaktuj się z nami!

Reklama

To jest miejsce na Twoją reklamę

Kontakt

Tygodnik Regionalny 7 dni

Al. Wolności 22 lok. 12
42-217 Częstochowa

Redakcja

tel. 34 374 05 02
redakcja@7dni.com.pl
redakcja7dni@interia.pl

Biuro reklamy

tel. 34 374 05 02
kom. 512 044 894
marketing7dni@gmail.com
redakcja7dni@interia.pl

Edit Template

(04.10.2018)Z nami poradzisz sobie ze wszystkim!

(04.10.2018)Z nami poradzisz sobie ze wszystkim!

Jak uniknąć rdzy na blasze do ciasta?

Najprostszy sposób to smarowanie blachy tłuszczem przed pierwszym użyciem i po każdym użyciu. I nie chodzi o krople byle jakiego oleju, ale porządne nasmarowanie na przykład słoniną, zostawienie na jakiś czas i potem przetarcie papierowym ręcznikiem tak, by zostawić na powierzchni blachy delikatną warstwę tłuszczu. (Jeśli jej nie przetrzemy, tłuszcz zjełczeje i będzie bardzo brzydko pachniał). 
Można też posypać blachę gruboziarnistą solą i po kilku minutach czyścić, rozcierając sól kawałkiem słoniny. 
A gdy blacha jednak zardzewiała? Trzeba ją wyrzucić i zastąpić nową. I tak postępujemy z każdym stalowym przedmiotem jakiego używamy w kuchni – garnkiem, nożem, kubkiem, foremką do pierogów.

Jak przechowywać orzechy? 

Najdłużej można przechowywać orzechy niełuskane – nawet do roku. Orzechy włoskie i laskowe, najlepiej przechowywać w łupinkach, niełuskane. W ten sposób mogą czekać na wykorzystanie nawet kilka miesięcy. Schowane w swoich skorupkach zostają świeże i nie tracą wartości odżywczych. Pozbawione skorupek narażone są na zjełczenie oraz pleśń. 
Niełuskane orzechy najlepiej przechowywać w worku (bawełnianym lub lnianym) albo koszyku w chłodnym, suchym miejscu. 
Orzechów łuskanych nie przechowujemy w zbyt wysokiej temperaturze (wtedy jełczeją), ani w wilgotnych warunkach (mogą spleśnieć). Najlepiej wstawić je do lodówki. 
Uwaga, nawet jeśli jeden z orzechów ma na sobie widoczny „kożuszek” pleśni, oznacza to, że pozostałe również najprawdopodobniej są przez nią dotknięte.

Co zrobić, żeby okna nie parowały? 

Jesienią i zimą bardzo często zdarza się, że okna w mieszkaniu są zaparowane. Główne przyczyny takiego stanu rzeczy to zbyt szczelna stolarka i brak odpowiedniej wentylacji. Para wodna w domu powstaje podczas gotowania, prania, czy kąpieli. Wytwarzamy ją nawet oddychając. Jeśli wilgotność powietrza przekracza 60%, para skrapla się na szybach. Krople wody na szybach to również wynik różnicy temperatur wewnątrz i na zewnątrz domu. Gdy wynosi ona 20°C, para wodna zaczyna się kondensować i osadzać na oknach.
Jak sprawić, aby wentylacja była odpowiednia? 

* Ustawiając okna w pozycji mikrowentylacji, co pozwala zmniejszyć docisk skrzydła do ramy, a jednocześnie pozwala na wymianę powietrza w pomieszczeniu. Funkcję mikrowentylacji uruchamia się poprzez odpowiednie ustawienie klamki okiennej.

* Montując nawiewniki okienne, które umożliwiają wentylację pomieszczenia bez uchylania okien. Powszechnie stosuje się dwa rodzaje nawiewników – higrosterowane i ciśnieniowe. Pierwsze reagują na zmiany wilgotności w pomieszczeniu, drugie wyrównują różnicę ciśnień wewnątrz i na zewnątrz. Montaż nawiewników w górnej części okna powoduje, że zimne powietrze z zewnątrz miesza się z cieplejszym przy suficie, a gdy opada ma już temperaturę pokojową.

* Wietrząc pomieszczenie. Dzięki temu w mieszkaniu nie gromadzi się woda, a wentylacja grawitacyjna działa sprawnie. To sposób na świeże powietrze, zabezpieczenie przed parą na oknach, a także przed pleśniami, które lubią zaduch.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dołącz do nas!

Zapisz się do Newsletera

Udało się zasubskrybować! Ups! Coś poszło nie tak...
Archiwum gazety
Edit Template

Kontakt

Tygodnik Regionalny 7 dni

Al. Wolności 22 lok. 12
42-200 Częstochowa

Biuro reklamy

tel. 34 374 05 02
kom. 512 044 894
e-mail: marketing7dni@gmail.com
e-mail: redakcja7dni@interia.pl

 
Redakcja

tel. 34 374 05 02
e-mail: redakcja@7dni.com.pl
e-mail: redakcja7dni@interia.pl

Wydawca 7 dni

NEWS PRESS RENATA KLUCZNA
Al. Wolności 22 lok. 12
42-200 Częstochowa
NIP: 949-163-85-14
tel. 34/374-05-02
mail: redakcja@7dni.com.pl

Media społecznościowe

© 2023 Tygodnik Regionalny 7 dni
Skip to content