Skontaktuj się z nami!

Reklama

To jest miejsce na Twoją reklamę

Kontakt

Tygodnik Regionalny 7 dni

Al. Wolności 22 lok. 12
42-217 Częstochowa

Redakcja

tel. 34 374 05 02
redakcja@7dni.com.pl
redakcja7dni@interia.pl

Biuro reklamy

tel. 34 374 05 02
kom. 512 044 894
marketing7dni@gmail.com
redakcja7dni@interia.pl

Edit Template

WĘDKARZ: Zarybienie sieją

Do Częstochowskich glinianek, jak co roku trafił narybek siei. Ta szlachetna ryba przyjechała do nas z pod Włocławka. Do wody trafiło 21.500 sztuk. Zarybiono glinianki: Michalina, Zaciszańska, Bida, Pacyfik i Adriatyk. 

Kilka słów przypomnienia na temat tej pięknej ryby.
Sieja – Coregonus lavaretus (wymiar ochronny – do 35 cm, okres ochronny od 1 października do 31 grudnia, limit dobowy – 2 szt.) to ryba zimnolubna żyjąca w głębokich jeziorach powstałych w wyniku ostatniego zlodowacenia. W Europie naturalnie występuje ona w jeziorach alpejskich, północnych Niemiec, Danii, wysp Brytyjskich, Skandynawii, krajów nadbałtyckich, północnej Rosji łącznie z Syberią. W Polsce jej naturalnym środowiskiem są pomorskie i mazurskie jeziora. 

Najlepszym okresem jej żerowania jest późna jesień i zima (występuje wtedy brak planktonu, który jest jej podstawowym pożywieniem, co powoduje jej agresywniejsze pobieranie pokarmu, do tego stopnia, że staje się drapieżnikiem). Z dobrego okresu jej połowu zostaje nam tylko zima (jesienią jest pod ochroną), ale tą porą wędkujemy zazwyczaj z lodu, co ułatwia nam podanie jej przynęty na znaczną głębokość, gdzie żyje. 

Mięso siei zaliczane jest do najsmaczniejszych (szczególnie wędzone). Sieja wigierska nazywana królewską była kiedyś ulubionym daniem na stołach koronowanych głów. W Finlandii bardzo popularne jest surowe mięso tej ryby, które spożywa się po 48 godzinnym przechowywaniu w 5 % solance. Czasami można ją kupić w supermarketach lub sklepach rybnych. Co prawda nie jest tania, ale warta swojej ceny. 

Ryba ta doskonale przystosowała się do warunków panujących w częstochowskich gliniankach, ma świetne przyrosty i odbywa naturalne tarło. Osobniki, które zostały wpuszczone kilkanaście lat temu osiągają już kilkadziesiąt centymetrów (największa sztuka złowiona, o której słyszałem miała 67 cm).

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dołącz do nas!

Zapisz się do Newsletera

Udało się zasubskrybować! Ups! Coś poszło nie tak...
Archiwum gazety
Edit Template
Materiały audio
Materiały wideo

Kontakt

Tygodnik Regionalny 7 dni

Al. Wolności 22 lok. 12
42-200 Częstochowa

Biuro reklamy

tel. 34 374 05 02
kom. 512 044 894
e-mail: marketing7dni@gmail.com
e-mail: redakcja7dni@interia.pl

 
Redakcja

tel. 34 374 05 02
e-mail: redakcja@7dni.com.pl
e-mail: redakcja7dni@interia.pl

Wydawca 7 dni

NEWS PRESS RENATA KLUCZNA
Al. Wolności 22 lok. 12
42-200 Częstochowa
NIP: 949-163-85-14
tel. 34/374-05-02
mail: redakcja@7dni.com.pl

Media społecznościowe

© 2023 Tygodnik Regionalny 7 dni
Skip to content