Skontaktuj się z nami!

Reklama

To jest miejsce na Twoją reklamę

Kontakt

Tygodnik Regionalny 7 dni

Al. Wolności 22 lok. 12
42-217 Częstochowa

Redakcja

tel. 34 374 05 02
redakcja@7dni.com.pl
redakcja7dni@interia.pl

Biuro reklamy

tel. 34 374 05 02
kom. 512 044 894
marketing7dni@gmail.com
redakcja7dni@interia.pl

Edit Template

(13.09.2018)Z nami poradzisz sobie ze wszystkim!

(13.09.2018)Z nami poradzisz sobie ze wszystkim!

Jak przygotować się do grzybobrania? 

Wysyp grzybów w pełni. Jednak na wyprawę na grzyby warto się odpowiednio przygotować:
* Grzyby najlepiej rosną nocą, więc do lasu najlepiej wybrać się wczesnym rankiem, tym bardziej jeśli noc była deszczowa, możemy liczyć na owocne zbiory.

* Gdzie zbierać grzyby? Wytrawni grzybiarze mają swoje stałe miejsca. Początkującym grzybiarzom pozostaje uważne eksplorowanie ściółki leśnej. Grzyby często rosną pod brzozami, dębami i sosnami. Lasy sosnowo-dębowe uważa się za najbardziej obfitujące w borowiki i podgrzybki. Za to w sosnowym młodniku łatwo natkniemy się na maślaki. Koźlarze wolą osiki, brzozy i młode topole, natomiast kurki nie są zbyt wybredne i mogą rosnąć wszędzie.

* Jakie ubranie? Najlepiej na tzw. cebulkę. Ponieważ do lasu wybieramy się zwykle wczesnym rankiem, a temperatura w lesie jest zwykle znacznie niższa, niż w mieście, warto ubrać się ciepło. Przydadzą się też kalosze, ponieważ podłoże w lesie często bywa mokre. Nie zawadzi też spryskać się preparatem odstraszającym komary i kleszcze. Może się też przydać peleryna przeciwdeszczowa.

* Niezbędne akcesoria. Wiklinowy kosz to najlepszy pojemnik na grzyby. Plastikowe torby i wiadra mogą powodować zaparzanie się i psucie grzybów. Wówczas nawet w jadalnych gatunkach wytwarzają się substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia. Scyzoryk lub mały nóż. Jeśli pasję do grzybów traktujesz bardziej poważnie, warto zaopatrzyć się w profesjonalny nóż do grzybów, który obiera, czyści, wyciąga ślimaki i mierzy „ochronny wymiar grzyba”. Grzyb przycinamy nożykiem tuż przy podstawie lub wykręcamy ze ściółki w całości, a dołek przykrywamy ziemią. Ważne, aby nie uszkodzić grzybni. Termos z herbatą i kanapki – jeśli planujemy dłuższą wyprawę.

* Atlas grzybów. Jeśli masz wątpliwości co do znalezionego grzyba, sprawdź go w atlasie. Jeżeli nadal nie jesteś pewien, skonsultuj zebrane grzyby z doświadczonym grzybiarzem.

* Telefon komórkowy, kompas lub GPS – gdy stracisz w lesie orientację. Jeśli jesteś w większej grupie, nie trać z nią kontaktu wzrokowego. 

* Jak rozpoznać trujące grzyby? Niestety nie ma na to prostego sposobu. Na pewno zostawiamy w lesie grzyby, które pod kapeluszem mają spód składający się z blaszek. Wśród nich jest wiele gatunków trujących. Nie zbieramy grzybów małych, bo są one jeszcze nierozwinięte i trudno stwierdzić, czy są jadalne. W ten sposób niezwykle często mylone są kanie z młodymi muchomorami sromotnikowymi. Starych grzybów też warto unikać, bo ich wygląd się zmienia i może wprowadzić nas w błąd. Ponadto fakt, że na grzybie żeruje np. ślimak nie świadczy o tym, że grzyb jest jadalny. Jego trucizna może podziałać na nas śmiertelnie. Nie należy również wierzyć starym przesądom, że ciemnienie cebuli czy czernienie srebrnej łyżki włożonej do potrawy z grzybów dowodzi, że są one gatunkami trującymi. Lepiej też zrezygnować z tzw. metody „na smak”. Między bajki należy włożyć również opinię, że gatunki trujące mają piekący smak, bo na przykład muchomor sromotnikowy ma smak słodki.

* Nie niszcz bezmyślnie grzybów trujących. Są one ważne dla leśnego ekosystemu, gdyż stanowią pokarm dla wielu zwierząt. Są też niezbędne do prawidłowego rozwoju niektórych roślin.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dołącz do nas!

Zapisz się do Newsletera

Udało się zasubskrybować! Ups! Coś poszło nie tak...
Archiwum gazety
Edit Template
Materiały audio
Materiały wideo

Kontakt

Tygodnik Regionalny 7 dni

Al. Wolności 22 lok. 12
42-200 Częstochowa

Biuro reklamy

tel. 34 374 05 02
kom. 512 044 894
e-mail: marketing7dni@gmail.com
e-mail: redakcja7dni@interia.pl

 
Redakcja

tel. 34 374 05 02
e-mail: redakcja@7dni.com.pl
e-mail: redakcja7dni@interia.pl

Wydawca 7 dni

NEWS PRESS RENATA KLUCZNA
Al. Wolności 22 lok. 12
42-200 Częstochowa
NIP: 949-163-85-14
tel. 34/374-05-02
mail: redakcja@7dni.com.pl

Media społecznościowe

© 2023 Tygodnik Regionalny 7 dni
Skip to content